top of page

CT SAU TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA

 

Ce este tomografia computerizata?

 

Tomografia computerizata este tehnica imagistica ce combina o serie de radiografii din unghiuri diferite procesate de catre un computer pentru a produce imagini tomografice (“felii” virtuale) si daca este necesar, imagini tridimensionale ale organelor si structurilor interne ale corpului uman.

Cand aveti nevoie de un CT in Cluj-Napoca, Centrul Medical Transilvania dispune de CT GE OPTIMA 540 16 slice avand sistemul revolutionar (ASIR) cu posibilitatea scaderii dozei de radiatii cu pana la 50%.

 

Cele mai frecvente utilizari ale tomografiei computerizate sunt in cazul:

 

  • unui posibil atac cerebral in vederea excluderii unui accident vascular hemoragic

  • examinarea de electie in cazul traumatismelor- detectarea leziunilor sau hemoragiei interne

  • examinarea de electie in aprecierea patologiei pulmonare

  • identificarea pozitiei exacte a unei leziuni tumorale, infectii sau tromboze in organismul uman

  • detectarea si monitorizarea unor boli cum ar fi cele neoplazice, noduli pulmonari sau leziuni nodulare hepatice.

  • diagnosticul si montorizarea modificarilor osoase si musculare

 

Detalii inaintea examinarii CT

 

Pentru a efectua un CT in Cluj-Napoca la noi, va rugam sa aduceti cu dumneavoastra toata documentatia medicala de care dispuneti si sa o prezentati colegelor de la receptie in momentul cand acestea va vor face inregistrarea in baza de date.

Femeile insarcinate nu vor fi supuse examinarii prin tomografie computerizata datorita efectului pe care razele X il pot avea asupra fatului, acestea putand efectua ca alternativa examinare prin rezonanta magnetica.

In unele cazuri este necesara administrarea unei substante de contrast pe baza de iod ce imbunatateste contrastul imaginii.

În cazul în care examinarea CT necesită administrarea substanţei de contrast injectată intravenos este necesar ca înainte de examinare, cu 2-4 ore sa nu se consume alimente (astfel se evită senzaţia de vomă după injectarea substanţei de contrast intravenos).

Pentru examinarea abdomenului şi pelvisului, pacienţii vor fi rugaţi să bea substanţa de contrast sau apă înainte de examinare, timp de aproximativ 1ora-1 1/2, aceasta le va fi inmanata in momentul sosirii in clinica pentru CT de catre tehncienii radiologi.

Pacientul va fi informat înainte de examinare cu privire la unele efecte secundare minore.

Foarte rar, la aproximativ 1% dintre cazuri pot aparea reacţii alergice minore la substanţa de contrast administrată intravenous, reactiile severe care necesită tratament medical de urgenţă fiind extreme de rare ( 1 din 10.000 de cazuri).

Pacientii cu insuficienta renala vor trebui sa informeze personalul clinicii despre afectiunea  lor , deoarece aceasta reprezinta o contraindicatie  la administrarea substantei de contrast. Este utila cunoasterea valorilor serice ale creatinei si ureei in cazul pacientilor carora li se va administra substanta de contrast.

Pacientii cu alergii cunoscute la iod trebuie să informeze tehnicianul radiolog de existenţa acestor condiţii medicale.

 

In ce consta examinarea? Ce voi simti in timpul ei?

 

Examinarea de tomografie computerizata (CT) nu este dureroasa.

Veti fi asezat pe o masa de examinare care se va misca automat in interiorul aparatului sub forma unui cerc.

Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa stati complet nemiscati, astfel incat imaginile achizitionate sa nu fie artefactate.

In cazul anumitor investigatii veti fi rugat sa nu inghititi, sau sa va tineti respiratia perioade scurte de timp (pana la 15 secunde

Examinarea dureaza de regula 10-30 de minute , in functie de investigtia solicitata de catre medicul dumneavoastra.

Imediat ce parasiti sala de examinare va veti putea relua activitatea obisnuita.

 

Cine interpreteaza rezultatele?

 

Examinarile CT vor fi interpretate de catre unul dintre medicii nostri radiologi. In permanenta in clinica din Cluj-Napoca va exista un medic radiolog, cu care, daca doriti, va veti putea consulta atat inaintea examinarii CT, cat si la finalul acesteia.

In cazul examinarilor de rutina veti putea intra in posesia rezultatului scris si al cd-ului cu imaginile achizitionate in 1-2 ore de la efectuarea CT-ului in Cluj-Napoca.

 

Care sunt contraindicaţiile CT?

 

Investigaţia prin tomografie computerizata are ca şi contraindicaţii: sarcina, alergia la substanţele iodate, si insuficienţa renală.

 

Reconstructie 3D de coloana cervicala

Abdomen-Colonoscopie virtuala

Torace-Bronhoscopie virtuala

CT UROGRAFIE

Reconstructie 3D oasele mainii

bottom of page