MAMOGRAFIA

 

Mamografia reprezinta principala metoda de depistare precoce a cancerului mamar. In acest scop, mamografia este indicata a se efectua anual la toate femeile de peste 40 de ani. Desi iradianta (utilizeaza razele X), mamografia este singura metoda capabila sa depisteze microcalcifierile mamare tipice unui cancer incipient (carcinom in situ). In plus, doza de iradiere la efectuarea unei mamogtrafii este extrem de mica, riscul de aparitie a unui cancer mamar dupa investigatie fiind practic nul.

 

In afara de screeningul mamar (depistare precoce), mamografie se indica de asemenea la toate pacientelor cu virsta peste 40 de ani care prezinta simptomatologie mamara (nodul palpabil, secretie sau retractie mamelonara,  modificari cutanate ).

Ecografia mamara se efectueaza in prim timp la toate pacientele sub 40 de ani, cu sin mic, simptomatice sau in scop de screening. Alte indicatii ale ecografiei sunt evaluarea nodulilor depistati mamografic, sinul cu traumatism sau mastita. Spre deosebire de mamografie, ecografia este neiradianta, putind fi repetata ori de cite ori este nevoie.

 

Rezonanta magnetica  mamara este metoda cea mai sensibila de examinare a sinului (depisteaza cele mai multe leziuni) dar foarte putin specifica. Pentru cresterea specificitatii metodei, este indicat ca rezonanta magnetica sa fie efectuata in completarea mamografiei si/sau ecografiei, in anumite situatii (stabilirea exacta a numarului leziunilor maligne, diagnosticul diferential intre cicatricea postoperatorie si recidiva locala, diagnosticul in sinul cu implant mamar).

 

 

 

Ori de cite ori, mamografic sau ecografic se depisteaza o leziune suspecta, se impune efectuarea unei punctii citologice sau histologice. Aceasta  permite prelevarea de celule sau tesut din leziunea suspecta cu stabilirea  exacta a diagnosticului, diagnostic necesar pentru instituirea tratamentului corespunzator.

 

In centrul nostru dispunem de aparate moderne, performante care permit efectuarea tuturor acestor examinari la un nivel ridicat, necesar  unui diagnostic precis. Medicii nostri, specializati in centre importante din europa (Olanda, Irlanda, Danemarca si Norvegia) au o experienta vasta in domeniul senologiei imagistice. De asemenea, consultatiile oferite de medicii oncologi specializati in cancerul mamar si colaborarea permanenta dintre acestia si medicii radiologi cresc calitatea diagnosticului. Posibilitatea efectuarii de investigatii suplimentare (ecografie generala, computer tomografie, rezonanta magnetica, analize de laborator etc) permit pacientilor nostri sa obtina, la finalul examinarilor si a bilantului preterapeutic, un rezultat definitiv exact si o decizie de conduita terapeutica conform cu standardele internationale.