top of page
poza.jpg

BIOPSIA CT GHIDATA

 

Biopsiile ghidate CT si ecografic sunt acum disponibile in SPITALUL TRANSILVANIA pentru pacientii care doresc obținerea unui diagnostic corect privind suspiciunea unei leziuni tumorale. Acestea sunt de multe tipuri in funcție de organul afectat: pulmonare, adenopatii toraco-abdominale, hepatice, renale, osoase, splenice, supraenaliene si biopsii eco-ghidate mamare.

Folosind o tehnica similara se pot drena fluidele spatiului interpleural sau abcesele abdominale.

 

Dr. Dan Duma, medic primar radiolog cu specializare in Radiologia Interventionala Vasculara Diagnostica ne oferă mai multe informații in textul de mai jos:

 

DR. DUMA DAN GABRIEL

Ce este biopsia ghidata CT?

 

Biopsia ghidata CT este o interventie minim invaziva ce permite recoltarea cu ajutorul unui ac de biopsie a unui fragment tisular dintr-o formatiune suspecta imagistic, sub ghidaj CT. Atunci cand medicul radiolog nu poate spune cu precizie daca o leziune tisulara este suspecta tumoral se indica efectuarea unei biopsii. 

 

De ce este necesara o biopsie?

 

In cazul suspiciunii unui diagnostic de malignitate este important ce fel de celule tumorale alcatuiesc tumora: caracteristici morfologice, gradul de apartenenta tisulara, gradul de proliferare. Examenul anatomopatologic poate stabili provenienta unor metastaze, precum si oferirea unor date suplimentare prin studii de imunohistochimie. Astfel medicul oncolog poate initia sau ajusta un tratament modern, tintit, cu eficienta maxima si efecte secundare minime.

 

Cine mai poate indica realizarea unei biopsii?

 

Orice medic clinician poate trimite spre analizare un caz, atunci cand exista suspiciunea ca o leziune sa fie maligna. Este important atat aspectul imagistic, cat si examenul clinic si paraclinic. Echipa noastra pluridisciplinara va analiza cazul (evaluare imagistica, analiza datelor paraclinice si a eventualelor tratamente contraindicate) si daca biopsia poate fi realizata in conditii bune, pacientul va fi contactat si se va face programarea de comun acord.  

 

Este dureroasa biopsia?

 

Biopsiile se efectueaza sub anestezie locala, prin urmare pacientul ar trebui sa simta doar un mic discomfort la nivelul pielii. Anestezia locala se efectueaza cu un ac foarte fin, iar in caz de dureri pe perioada interventiei se poate ajusta doza de produs anestezic.

 

Cat dureaza o biopsie?

 

In functie de localizarea leziunii si de anatomia locala durata unei interventii poate varia intre 30 minute si o ora. Aici se includ si fazele premergatoare biopsierii, respectiv receptia pregatirea pacientului, luarea tuturor masurilor de asepsie locala si anestezia locala. 

 

Ce organe pot fi biopsiate?

 

In principiu se pot face prelevari tisulare din orice tesut al corpului. Bineinteles doar atunci cand beneficiile unui diagnostic corect depasesc cu mult riscurile unei interventii minim invazive. 

 

Exista si alternative la biopsia CT ghidata?

 

Bineinteles. In unele cazuri, cand leziunea este superficiala se poate analiza oportunitatea unei biopsii eco-ghidate, de asemenea disponibila in serviciul nostru. 

Se mai pot face biopsii excizionale, dar atunci gradul de invazivitate va creste, implicit si timpul de recuperare postbiopsie. Unele biopsii excizionale necesita anestezie generala, precautiile fiind mai ridicate in acest caz. 

 

 

Ce complicatii pot aparea?

 

Orice interventie invaziva poate prezenta riscuri: infectii locale, mici sangerari, pneumotorace (in cazul biopsiilor toracice), etc. Echipa noastra medicala analizeaza fiecare caz in parte in detaliu pentru a stabili fezabilitatea unei biopsii, mai exact se verifica prezenta unui potential traiect care sa permita prelevarea cu evitarea tuturor arterelor si venelor si a organelor ce nu pot fi traversate cu acul de biopsie. La fiecare pacient se folosesc materiale de unica folosinta, campuri sterile pentru evitarea unei infectii locale, pansarea locului de biopsie la finalul interventiei. De asemenea avem un personal pluridisciplinar pregatit sa intervina la orice complicatie posibila. 

 

bottom of page