top of page

PROF. DR. FLORIAN IOAN ŞTEFAN
medic primar neurochirurg, Medic Şef Secţie Neurochirurgie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină Şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, Preşedinte al Euroacademiei Multidisciplinaria Neurotraumatologica (din anul 2014)
 

NEUROCHIRURGIE

 

Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei care se ocupă de operațiile pe creier și alte intervenții ale sistemului nervos, sistemul nervos de control care reglează activitățile din organism.Operațiile pe creier sunt în general extrem de delicate și implică o serie fascinantă de tehnici, echipament și tehnologie sofisticată.

 

Neurochirurgia modernă tinde să se ocupe în special de leziuni tumorale sau posttraumatice, cerebrale. Poate trata hemoragii cerebrale medulare, nervi periferici comprimați sau anomalii congenitale.

 

Aceste trăsături ale sistemului nervos fac ca neurochirurgii să fie deosebit de atenți în explorarea creierului pentru a depista sursa leziunii. 

 

Toate acestea au dus la o permanentă dezvoltate a mijloacelor de investigație în paralel cu dezvoltarea tehnicilor neurochirurgicale, fapt ce a lărgit în permanență aria patologiei abordabile neurochirurgical. Răspunsul sistemului nervos la actul chirurgical este în general același cu ale altor părți ale organismului, astfel că neurochirurgul trebuie să se supună acelorași principii de bază ale chirurgiei: manipularea atentă a țesuturilor, respectarea vascularizației cu minime leziuni de necroză, eliminarea spațiilor moarte, evitarea hemoragiilor postoperatorii printr-o hemostază riguroasă.

 

Este foarte importantă cunoașterea anatomiei, nu doar a creierului și a nervilor, ci și cea a oaselor, mușchilor, ligamentelor și altor zone care le înconjoară. În unele operații o echipă de neurochirurgi lucrează împreună cu un chirurg ortoped specialist în oase, mușchi și articulații.

 

Diagnosticarea corectă este importantă în orice ramură a medicinei dar în special în problemele neurologice. O mare dificultate este că țesutul nervos nu este ca alte țesuturi care se regenerează, se refac și se vindecă dacă sunt tăiate, devenind în unele cazuri ca noi. Însă un nerv odată tăiat, în general nu se vindecă și nu se reconectează, acest lucru este valabil și în cazul creierului devreme ce creierul este un labirint gigantic de nervi. Cealaltă problemă majoră este că nervii primesc informații de la simțuri și emit instrucțiuni pentru mișcarea mușchilor.Dacă sunt deteriorați, pot apărea pierderea sensibilității și paralizia- sănătatea nervilor este importantă pentru sănătatea nervilor.

 

Creierul este centrul de control al întregului organism. Deteriorarea acestuia ar putea împiedica monitorizarea funcțiilor vitale, ca bătăile inimii, respirația și tensiunea arterială și ar putea duce la întrerupera proceselor mentale, memoriei, emoțiilor și rațiunii însăși.

 

bottom of page