top of page

RMN sau iRM

 

Ce este RMN?

 

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau RMN este tehnica radiologica cea mai avansata si mai putin invaziva utilizata in vederea obtinerii informatiilor despre morfologia, patologia, uneori functionarea si chiar compozitia metabolica a anumitor parti ale organismului.

In acest scop aparatul de rezonanta magnetica foloseste magnetismul, unde de radiofrecventa si un computer pentru a produce imagini in mai multe planuri si 3D a corpului uman.

 

Care sunt cele mai frecvente indicatii pentru rezonanta magnetica (RMN)?

 

Imagistica prin rezonanta magnetica este folosita pentru evaluarea:

  • creierului incluzand patologia congenitala, tumorala, inflamatorie, infectioasa, autoimuna sau vasculara 

  • coloanei vertebrale si a cordonului medular, fiind singura examinare care ofera informatii asupra eventualelor leziuni de la nivelul maduvei spinarii

  •  gatului

 

CMT red aprilie.png
  • organelor toracale si abdomino-pelvine: inima, ficat, tracturi biliare, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, glande suprarenale, uter, ovare, prostata, vezica urinara.

  • vaselor de sange cerebrale sau ale vaselor mari

  • sanilor

  • scheletului osos

  • articulatiilor, ligamentelor sau muschilor

 

Detalii inaintea examinarii RMN

Centrul Medical Transilvania dispune in Cluj-Napoca de un RMN GE 360 Advance 1.5 T unic in Romania, fabricat in 2014 dotat cu cele mai performante softuri de postprocesare si antene de 16 canale. 

Examinarea prin rezonanta magnetica este nedureroasa si neiradianta.

In majoritatea cazurilor nu este necesara o pregatire prealabila, in unele cazuri insa s-ar putea sa fiti rugat sa nu consumati alimente cu 2-4 ore inaintea investigatiei.

Daca aveti de efectuat un RMN in Cluj-Napoca va rugam sa ne sunati pentru programare si sa aduceti cu dumneavoastra toata documentatia medicala de care dispuneti.

Deoarece examinarea se efectueaza intr-un camp magnetic foarte puternic, pentru siguranta dumneavoastra este foarte important sa anunati personalul despre orice obiect metalic care ar putea fi implantat in corpul dumneavoastra.

Astfel, trebuie sa anuntati daca detineti:

 

  • stimulatoare/ defibrilatoare cardiace 

  • clipuri vasculare cerebrale

  • neurostimulatoare

  • pompe de perfuzie

  • implante cohleare

  • articulatii artificiale recent plasate

  • anumite tipuri de stent-uri cardiace

  • anumite tipuri de valve cardiace artificiale,

deoarece acestea reprezinta contraindicatii absolute ale examinarii prin rezonanta magnetica.     

Pacientii cu insuficienta renala va trebui a informeze personalul clinicii despre starea lor , in vederea administrarii substantei de contrast cu precautie.

Femeile insarcinate nu vor fi supuse examinarii prin rezonanta magnetica in primele 3 luni de sarcina, decat daca medicul curant al acesteia considera ca datele obtinute prin investigatia RMN sunt net superioare eventualelor riscuri.

In unele cazuri este necesara administrarea unei substante de contrast pe baza de gadolinium ce prezinta proprietati paramagnetice , imbunatatind contrastul imaginii.

Chelatii de gadolinium sunt foarte bine tolerati de marea majoritate a pacientilor. Frecventa globala a reactiilor adverse este de 0.07-2,4%. Reactiile alergice cum ar fi urticaria sau bronhospasmul sunt extrem de rare ( 0,004%-0,7 %), iar reactiile anafilactoide sunt exceptionale ( 0,001- 0,01%).

Agentii de contrast pe baza de gadoliniu sunt considerati ca neavand nefrotoxicitate la dozele de administrare uzuala.

Femeile care alapteaza si efetueaza examinare RMN cu substanta de contrast vor fi rugate sa nu alapteze timp de 24 de ore.

 

In ce consta examinarea? Ce voi simti in timpul ei?

 

Inaintea examinarii veti fi rugat sa indepartati bijuteriile si orice obiect metalic din buzunare.

Veti fi asezat pe o masa de examinare care se va misca automat in interiorul aparatului sub forma de tunel iluminat si ventilat, astfel incat partea corpului supusa investigatiei sa ajunga in mijlocul campului magnetic.

Relaxarea este importanta in timpul procedurii deoarece orice miscare din timpul investigatiei afecteaza calitatea imaginilor si prejudiciaza diagnosticul.

In cazul in care este necesara administrarea substantei de contrast vi se va monta o linie venoasa.

Examinarea dureaza de regula 25-60 de minute, in functie de investigatia solicitata de catre medicul dumneavoastra.

 

Cine interpreteaza rezultatele?

 

Examinarile vor fi interpretate de catre unul dintre medicii nostri radiologi. In permanenta in clinica din Cluj-Napoca va exista un medic radiolog, cu care, daca doriti, va veti putea consulta atat inaintea examinarii RMN , cat si la finalul acesteia.

 

Volume Rendering- reconstructie 3D dupa angio RMN

DTI- Diffusion Tensor Imaging- Tractografie

Volume Rendering transparent

Angio RMN- vasele capului si gatului

bottom of page