CE ESTE TELERADIOLOGIA ?
Telemedicina reprezinta aplicarea de numeroase tehnologii in vederea transferului de informatii clinice din diverse domenii de la o locatie la alta. Introducerea internetului a permis telemedicinei sa-si extinda acoperirea in orice specialitate medicala. Utilizarea sa in radiologie este denumita “teleradiologie”.
Imagini medicale achizitionate intr-o anumita locatie se pot transmite la distanta unde se pot vedea, interpreta si se poate emite un diagnostic de catre radiolog sau se poate obtine a doua opinie profesionala.
Teleradiologia mai poate fi un mijloc prin care profesionisi din domeniul medical pot colabora sau se pot consulta atunci cand nu sunt reciproc accesibili (locatii indepartate).
Teleradiologia incepe sa fie tot mai larg pusa in practica de catre spitale, clinici, companii specializate de imagistica datorita lipsei personalului specializat necesar pentru acoperirea solicitarilor radiologice, permitand radiologilor specializati sa isi ofere expertiza fara a fi prezenti la fata locului.
Procesul de teleradiologie se bazeaza pe o triada esentiala:
-
O statie de expediere a imaginilor;
-
O retea de transmisie;
-
O statie de imagine receptoare care trebuie sa aiba un ecran de afisare de inalta calitate special destinat scopurilor clinice.
La acestea se adauga softuri dedicate trimiterii si stocarii imaginilor radiologice.
Scopul principal al teleradiologiei este legat de interpretarea examenelor de rezonanta magnetica, tehnica imagistica ce necesita o specializare mai mare a personalului implicat, dar si examenelor de tomografie computerizata si radiologie conventionala.